Wat is het nut van een kleine beurt?

Wat is het nut van een kleine beurt?

oktober 22, 2019 0 Door Patrick Mazeland

De APK, een grote beurt en een kleine beurt. Veel bestuurders denken bij alle onderhoudsbeurten voor de auto met name aan de kosten. De kleine beurt wordt door veel bestuurders gezien als niet nuttig. Ze denken dat een grote beurt één keer in de zoveel tijd voldoende is. Toch is de kleine onderhoudsbeurt van belang. Wij leggen je graag uit waarom.

Wat is een kleine onderhoudsbeurt?

Een kleine onderhoudsbeurt is een soort tussentijdse controle. Tijdens de kleine beurt wordt gecontroleerd of de belangrijke onderdelen uit de auto niet zijn versleten. Zo ga je weer veilig op de weg, maar voorkom je ook torenhoge kosten bij de grote beurt. Daarnaast vervangt of ververst de monteur tijdens de kleine beurt ook de motorolie en het oliefilter. Ook vullen ze koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof bij.

Wanneer moet mijn auto voor een kleine onderhoudsbeurt?

Onderhoudsbeurten staan vermeld in het onderhoudsboekje. Deze heb je gekregen bij aankoop van de auto. Laat ook altijd dit boekje bijwerken door een monteur. Zo weet de volgende monteur precies wat er de vorige keer is gedaan. Daarnaast heeft het ook invloed op de waarde van je auto! Niet geheel onbelangrijk dus. Bovendien weet je precies wanneer je weer heen moet.

De kleine beurt is een preventieve controle

De kleine beurt is te zien als een preventieve controle. Dankzij een kleine beurt ontdek je ruim op tijd welke problemen de auto heeft of gaat krijgen. Maar let wel op voor welke garage je kiest.

Niet elke garage controleert niet alle punten tijdens een kleine onderhoudsbeurt. Ze verversen of vervangen slechts alleen de motorolie en het oliefilter. Dit is echt niet genoeg! Kies daarom altijd voor een erkende garage, zoals vakgarage.

Voorkom hoge kosten

Gebruik de kleine beurt om hoge kosten in de toekomst te voorkomen. Laat de monteur tijdens deze beurt controleren op veiligheid. Geef aan dat de monteur zeker moet kijken naar onder andere deze punten:

  • remmen
  • verlichting
  • accu
  • schokdempers
  • interieurfilter

Een goede garage neemt deze punten sowieso mee. Maar wees hier altijd verdacht op.

Combineer een kleine beurt met de APK

Heb je de brief van het RDW ontvangen? Combineer de kleine beurt met de APK. Zo ben je met één afspraak klaar. Zo kan de auto er direct weer tegenaan.

Al met al is een kleine beurt zeker wel verstandig om te doen. Je voorkomt torenhoge kosten in de toekomst en weet zeker dat je veilig op de weg gaat. Bovendien is een goed onderhouden auto meer waard!