Markering in het verkeer

januari 8, 2021 0 Door admin

Heb je je veiligheidsgordel omgedaan? Ja! Volg je het stoplicht? Ja! Volg je de verkeersregels? Ja! Begrijp je verkeersbord? Ja! Hoe zit het dan met wegmarkeringen? Nee, ik weet niet wat verschillende wegmarkeringen betekenen. Welnu, dat is wat de algemene perceptie van mensen in het verkeer is, want blijkbaar hebben deze markeringen niets met veiligheid te maken. Mis! De wegmarkering in wit en geel die je steeds negeert, dienen een zeer nuttig doel. Het kennen van deze wegmarkeringen en het volgen ervan zorgt dat onze rit veilig en soepel verloopt. Dus wat betekenen deze gebroken / ononderbroken en geel / witte lijnen?

Naderend gevaar

Wegmarkeringen waarschuwen je voor een naderend gevaar. Een enkele onderbroken lijn langs het midden van de weg, met lange markeringen en korte openingen, is een waarschuwingslijn. Steek het niet over, tenzij je kunt zien dat de weg ver vooruit duidelijk is.

 

Gebroken witte lijn

Het meest voorkomende is een onderbroken witte lijn die aangeeft dat je van rijstrook kunt veranderen, maar wel voorzichtig. Getekend op een eenrichtingsweg of een tweerichtingsweg (waar het verkeer van beide kanten komt), zal een onderbroken witte lijn je helpen in te halen, maar nadat je hebt gecontroleerd op naderend verkeer.

 

Ononderbroken witte lijn

In tegenstelling tot de onderbroken witte lijn, wordt er alleen een ononderbroken witte lijn getekend op een tweerichtingsweg en dit geeft aan dat u de voorligger niet kunt inhalen, of simpel gezegd, je mag niet van rijstrook veranderen en moet op de rijstrook blijven. Je bent al bezig.

 

Enkele ononderbroken gele lijn

Nog een andere markering op de tweerichtingsweg is een enkele ononderbroken gele lijn. De gele lijn geeft aan dat het passeren of inhalen van een voertuig is toegestaan, maar het overschrijden van de gele lijn is niet toegestaan. Daarom wordt aan de zijkant van de rijstroken ook een enkele gele lijn getekend die het einde van de weg aangeeft. Deze regel kan echter van staat tot staat verschillen.

 

Gebroken gele lijn

Net als de onderbroken witte lijn kan men tijdens het rijden over de onderbroken gele lijn de voertuigen passeren, maar met de nodige voorzichtigheid.

 

Ononderbroken gele lijn met onderbroken gele lijn

Combineer de bovenstaande twee en je krijgt de combinatie van de ononderbroken gele lijn met een onderbroken gele lijn. Dit betekent dat als u aan de kant van de onderbroken lijn rijdt, je geen voertuig kunt inhalen. Maar als u op de doorgetrokken lijn rijdt, kun je inhalen.

Bron: rscarserviceandoptimizing.nl