De APK: alles over de Algemene Periodieke Keuring

oktober 27, 2023 0 Door admin

Als je een auto hebt dan ontkom je niet aan de APK. Maar wat is de APK eigenlijk? Waarom is deze keuring verplicht? En wat wordt er allemaal gecontroleerd tijdens de APK? In dit blog krijg je het antwoord op al deze vragen.

Wat is de APK en waarom is deze keuring verplicht?

De APK staat voor ‘Algemene Periodieke Keuring’ en is verplicht voor alle auto’s die in Nederland rondrijden. Deze wettelijke verplichting is er niet zomaar. De overheid wil namelijk de wegen zo veilig mogelijk houden en daarbij ook aandacht geven aan het milieu. En precies aan die twee facetten wordt tijdens de APK keuring aandacht besteed.

Welke zaken worden gecontroleerd tijdens de APK?

Er is een hele lijst van controles op het gebied van milieueisen en verkeersveiligheid die tijdens de APK wordt afgewerkt. Om je een idee te geven van die lijst, noemen we enkele voorbeelden van onderdelen die gecontroleerd worden:

  • Het remsysteem
  • De gordels
  • Roestvorming en schade
  • Richtingaanwijzers en verlichting
  • Schokdempers
  • De uitstoot van schadelijke stoffen
  • De conditie van de banden en de dikte van het profiel

Op het moment dat je auto niet door de APK keuring heen komt, zul je reparaties moeten laten verrichten om alsnog goedkeuring te krijgen voor jouw voertuig.

De meeste garages nemen in dat geval contact met je op om de punten waarop je auto is afgekeurd te bespreken, welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden om dit op te lossen en wat de bijbehorende kosten zijn.

Als je auto afgekeurd is, is het altijd van belang dat je voor jezelf de afweging maakt of het financieel verantwoord is om de reparaties uit te laten voeren. Als dat namelijk niet het geval is, dan is het meestal interessanter om een nieuwe auto of een occasion te kopen.

We begrijpen dat het een lastige beslissing is, want voor hetzelfde geld kun je na het uitvoeren van de reparaties nog een lange tijd rijden met je auto. Vraag daarom advies aan de garage. Zij kunnen je vertellen wat je in de toekomst ongeveer aan onderhoud kunt verwachten. Al moet het natuurlijk wel gezegd worden dat het altijd een inschatting is, omdat er nieuwe gebreken aan het licht kunnen komen.

Wat als je auto niet door de APK komt en je geen reparaties laat uitvoeren?

Dan riskeer je een forse boete. Je ontkomt er dus niet aan om je auto te laten repareren zodat hij alsnog voor de APK keuring komt. Dat is overigens niet alleen van belang voor je eigen veiligheid en het milieu, maar ook voor de veiligheid van de andere weggebruikers.

We raden je daarom aan om altijd ruim van tevoren, dus voordat de APK keuringsdatum verloopt, je auto voor de APK keuring bij de garage te brengen. Je kunt namelijk tot twee maanden voordat de datum verloopt je auto opnieuw laten keuren. Op die manier heb je wat langer de tijd om bijvoorbeeld geld bij elkaar te sparen om de benodigde reparaties uit te laten voeren of om even rustig na te denken of je de auto überhaupt wilt laten repareren.