Veilig rijden in de winter

februari 4, 2022 0 Door admin

In de winter autorijden is altijd een uitdaging. Het is kouder en de wegen kunnen glibberiger zijn dan normaal, zeker wanneer het regent. Het hebben van goede sneeuwbanden is dan ook bedoeld om je veiligheid te vergroten.

Dat is niet het enige waar je over moet beschikken als chauffeur. Eigenlijk moet je gehele voertuig goed zijn uitgerust om goed met de veranderende weersomstandigheden om te kunnen gaan. 

Daarom is het zo dat als je moet verhuizen in Amsterdam, dat je dan beter af bent als je huurt. Een busje huren Haarlem geeft je de zekerheid dat je in alle opzichten veilig rijdt. Een auto huren Haarlem biedt de garantie dat het voertuig in uitstekende staat verkeert.

Gladde wegen

Om goed te kunnen rijden op gladde wegen volgen hier enkele veiligheidstips om te onthouden om ongevallen te voorkomen.

Maak ten eerste het bewaken van de weersomstandigheden tijdens de wintergedeelte tot je  ochtendroutine. Wees je er bewust van wat je voor de boeg zal kunnen om je te helpen om beter voorbereid te zijn.

Pomp de remmen als je merkt dat je auto glijdt. Hard remmen zal er in dit geval voor zorgen dat de wielen opsluiten. Schuivende wielen zijn onbeheersbaar. Met bijsturen zal je de richting van je auto niet kunnen veranderen als de wielen gaan glijden.

Vermijd onverwachtse bewegingen

Vermijd ook waar het kan om plotselinge bewegingen te maken. Het snel draaien van je banden, versnellen of remmen kan ervoor zorgen dat je de tractie verliest.

Rijd langzamer dan je normaal gesproken doet. Alles duurt langer op met sneeuw of ijzel bedekte wegen. Versnellen, stoppen en draaien, de manier van manoeuvreren is totaal anders dan bij een droge weg. Geef jezelf de tijd door langzamer te rijden dan in droge omstandigheden.

Ga niet te dicht achter andere voertuigen rijden. Sta jezelf meer ruimte toe om te vertragen. Rijd niet wanneer je vermoeid bent. Het krijgen van de juiste hoeveelheid rust voordat je in de winter rijdt, vermindert risico’s.

Gebruik geen cruise control bij het rijden op een glibberige weg. Je moet te allen tijde de volledige controle behouden. Vermijd tevens  heuvels of andere gevaarlijke wegen tijdens ijzige omstandigheden.

Voorkom slippen

Als je op zwart ijs terechtkomt, dan is de algemene regel om zoveel mogelijk te doen en om de auto het zwarte ijs te laten passeren. Raak de remmen niet aan en zorg ervoor dat je het stuurwiel rechtdoor houdt. Als je probeert in de tegenovergestelde richting te sturen van waaruit de auto rijdt, riskeert je het risico om in een slip te geraken.

Als je de bovenstaande rijregels volgt, dan verminder je het risico op een ongeval in ieder geval aanzienlijk.

Als je dan een ongeval krijgt dan heb je hieraan waarschijnlijk geen schuld. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid voor het strooien van glibberige wegen. 

Soms voldoen gemeenten niet aan hun verplichtingen. Als je denkt dat je veilig hebt gereden en een ongeluk hebt gekregen, kun je een advocaat raadplegen. De meeste advocaten zullen niets in rekening brengen voor een eerste interview. Sommigen hebben deskundigen betreffende winterwegcondities zonder dat kosten van een voorlopig onderzoek in rekening worden gebracht.