Hoe weet ik welke motorbanden voor mijn motor geschikt zijn?

Hoe weet ik welke motorbanden voor mijn motor geschikt zijn?

augustus 13, 2021 0 Door admin

Om de juiste set banden te kunnen bestellen is het belangrijk om te weten welke banden de fabrikant van u motor adviseert. De fabrikant van uw voertuig heeft voorkeur voor een bepaalde maat, belastingsindex en snelheidsindex van de motorbanden. Raadpleeg hiervoor zo nodig de handleiding van uw motorfiets.  Als u deze gegevens heeft kunt u op zoek gaan naar de juiste motorbanden. U kunt natuurlijk ook gewoon de maten overnemen van de motorbanden die u nu op uw voertuig heeft gemonteerd. Als u tevreden bent met het rijgedrag en prestaties van de motorbanden kunt u tevens van deze maten uitgaan.


Op de website van autobandenspot.nl kunt u tevens een advies krijgen voor het monteren van een voor en achter motorband. U kunt in de zoekfilter Type motor de gegevens van uw motor invullen. Vervolgens geeft onze website de bandenmaten weer die u kunt monteren volgens de fabrieksgegevens. Het is hierbij belangrijk om te weten dat u zelf moet bepalen welke belastingsindex en snelheidsindex u graag wilt hebben. Dit is afhankelijk van de door u gestelde eisen en wensen aan het rijgedrag van de motor.

 

Welk profiel past het beste bij mijn rijstijl?

Over het kiezen van een profiel voor uw motorband valt veel te discussiëren. Een ieder zal een ander advies geven. Het is zeer afhankelijk van het soort motorrijder dat u bent. U moet zich de volgende vragen stellen bij het kiezen van het profiel:

 

Welk type motor heb ik?

  • Hobby, woon/werk verkeer of toch het circuit?
  • Zomer, herfst, winter , lente?
  • Touren, off-road of hard door de bochten?
  • Classic?
  • Looks, zijn die belangrijk voor mij?


Welk merk en welke kwaliteit motorband?

Zo zijn er vele factoren die van invloed kunnen zijn op uw profiel keuze. Kijk eerst eens welke profielen er beschikbaar zijn voor uw motor. Kies vervolgens de motorband die het dichts bij uw eisen en wensen terecht komt. In de beschrijving van de motorband kunt de specificaties lezen.

 

Welke belastingsindex moet ik kiezen?

U krijgt van ons altijd het advies de belastingsindex aan te houden die de fabrikant u adviseert. Als u wilt afwijken van de standaard is het beter een hogere belastingsindex te kiezen dan een lageren. Op deze manier weet u zeker dat u goed zit. Wilt u een lagere belastingsindex dan de standaard, ga dan voor uzelf eens goed na of u dit risico wilt lopen. Houd rekening met het gewicht van de motor, uw eigen gewicht en van eventuele bagage.

 

Welke snelheidsindex moet ik kiezen?
U krijgt van ons altijd het advies te kiezen voor een snelheidsindex geadviseerd door de fabrikant van uw motor. Kies altijd voor een snelheidsindex gelijk aan of groter dan de standaard van uw motor. Bent u van plan een lagere snelheidsindex te gaan monteren, ga voor uzelf na of u dit risico wilt lopen. Houd in ieder geval rekening met de maximum snelheid die u van plan bent te gaan rijden (ook met uitschieters). Check ook altijd goed het bandenlabel voor meer informatie over de band. 

 

Bandenspanning

In de handleiding van uw voertuig wordt een bandenspanning geadviseerd, het is verstandig deze in acht te houden. De bandenspanning is afhankelijk van het merk en type motor, niet van het merk of type motorband. De bandenspanning heeft grote invloed op het energieverbruik van uw motor. Tevens bepaald de bandenspanning voor een groot deel de grip die uw motorband heeft op het wegdek. In grove lijnen kunt u ervan uitgaan dat een hard opgepompte motorband energiezuiniger is dan een zachte motorband. Een zachtere motorband heeft echter weer meer grip in bepaalde omstandigheden dan een harde motorband. Tussen zacht en hard moet een evenwicht worden gevonden zodat de motor aan uw rijstijl voldoet. In de filter Type motor kunt u de bandenspanning vinden die door de fabrikant van de motor wordt geadviseerd. Dit is een advies, hier kunt u dus van afwijken.