Autoruit repareren: alles wat u echt wilt weten over ruitreparatie

Autoruit repareren: alles wat u echt wilt weten over ruitreparatie

februari 10, 2021 0 Door admin

Wanneer u in de auto rijdt, dan is goed zicht belangrijk. Voor uw eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van uw medeweggebruikers. Daarom is het belangrijk dat de autoruiten schoon zijn en uw zicht niet belemmerd wordt. Wanneer er ruitschade ontstaan is, dan is er geen sprake van vrij zicht. Dan is de autoruit repareren iets dat niet te lang uitgesteld kan worden. Wanneer u te lang wacht met het repareren van een ster in de voorruit, kan de ster verder barsten en is de autoruit repareren niet langer mogelijk. Hoe werkt dat precies, het repareren van een autoruit en kunt u dit zelf doen?

Hoe ontstaat schade aan de autoruiten?

Er zijn veel manieren waarop de autoruit beschadigd kan raken. Een aantal van de veel voorkomende oorzaken:

  • Opspattende steentjes die de autoruit raken;
  • Vandalisme (en inbraak);
  • Aanrijdingen;
  • Parkeerschade;
  • Storm.

Ruitschade is niet altijd te voorkomen en het is lang niet in alle gevallen uw eigen schuld. Maar het is wel belangrijk dat er direct gekeken wordt naar de mogelijkheden om de autoruit te repareren of dat ruitvervanging nodig is.

Autoruit repareren door de jaren heen

Toen de eerste auto’s de fabrieken uitrollen meer dan honderd jaar geleden, hadden deze geen autoruiten. Pas nadat de gebruikers klaagden over de gevaarlijke en onwenselijke omstandigheden (vooral regen en wind), werd er een glazen windscherm geplaatst om de inzittenden te beschermen. Dit was echter enkel glas dat bij beschadiging direct brak en zorgde voor gevaarlijke situaties.

De oplossing hiervoor was gehard glas. Dit is speciaal glas dat niet in grote stukken barst, maar juist verbrijzeld in bijzonder kleine delen waardoor het risico op schade kleiner werd voor de inzittenden. Dit glas wordt op een andere manier gemaakt dan vensterglas. Het geharde glas wordt verhit tot een hoge temperatuur (600 tot 700 graden Celsius) en wordt hiernaar bijzonder snel afgekoeld. Dit maakt het glas sterker dan enkel glas: het kan beter tegen een stootje. Dit geharde glas wordt vaak veiligheidsglas genoemd omdat het compleet uiteenvalt wanneer er op één plek breekt. Dit betekende echter wel dat bij een kleine schade de autoruit repareren onmogelijk was: de complete ruit moest vervangen worden.

Van geharde naar gelaagde autoruiten

De geharde voorruiten werden overigens nog steeds met rubberen strips vastgemaakt, net als de autoruiten van enkel glas die hiervoor gebruikt werden. Dit veranderde tussen de jaren ’70 en ’80. Auto’s werden vanaf dat moment gemaakt als zelfdragende constructies waarbij de voorruit medebepalend is voor de stijfheid van het chassis. Daarom worden de autoruiten vanaf dat moment verlijmd. Voor de voorruiten wordt tegenwoordig geen gehard glas meer gebruikt. Er wordt gelaagd glas gebruikt, dat ook wel gelamineerd glas genoemd wordt. Gehard glas wordt doorgaans alleen nog gebruikt voor de zijruiten en de achterruit van de auto. De autoruit repareren is bij dit glas niet mogelijk. Het is echter wél mogelijk dat de achterruit en zijruiten van uw auto van gelaagd glas gemaakt zijn: elke autofabrikant is vrij om de keuze te maken. De wet schrijft alleen voor dat voorruiten van gelaagd glas gemaakt moeten zijn.  

Bekende uitzonderingen zijn onder andere de Mercedes S-klasse, Audi A6 en Audi A8 die gelaagd glas in de achterruit hebben. Dit betekent dat de autoruit repareren wél mogelijk is wanneer de achterruit van uw Mercedes S-klasse, Audi A6 of Audi A8 een sterretje heeft. Of uw achterruit gemaakt is van gelaagd of gehard glas, kunt u zien aan de ruitcode op de autoruit. Deze vindt u linksonder op de achterruit. Alleen bij gelaagd glas is autoruit reparatie mogelijk; een geharde achterruit valt direct in duizenden stukken uiteen bij een serieuze ruitschade en kan dan alleen nog vervangen worden.

Het gelaagde glas waar de voorruiten van de auto’s tegenwoordig van gemaakt zijn, is ook veiligheidsglas. Dit zijn twee ruiten die met een PVB-folie aan elkaar bevestigd zijn. Om ervoor te zorgen dat de glasplaten en het folie aan elkaar blijven zitten, wordt het folie eerst verwarmd. Daarna wordt het glas onder een wals geplaatst of gaat het naar een vacuümkamer. Wanneer het vervolgens uit de drukketel (autoclaaf) komt bij de laatste stap van het proces, kunnen de lagen niet meer gescheiden worden dankzij de hoge temperaturen en de druk. Het grote verschil met gehard glas is dat ruitschade alleen in de buitenste laag komt te zitten bij gelaagd glas en niet direct verder barst. Daardoor is de autoruit repareren wél mogelijk bij een moderne voorruit. 

Een autoruit repareren: hoe werkt dat eigenlijk?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende autoruiten op de markt. Autoruiten kunnen getint zijn en zij kunnen een coating hebben. Daarnaast worden er ook autoruiten gemaakt van gekleurd glas. Ook de manier waarop specialisten de autoruit repareren is veranderd. Aanvankelijk werd er eerst geboord bij het repareren van een ster in de voorruit. Dat wordt tegenwoordig niet meer gedaan. In plaats van te boren op de plek van de ster, wordt de ster nu vacuüm gezogen het vuil uit de ster te halen. Daarna wordt er kunsthars in de ster geperst. De volgende stap bij een autoruit reparatie is het gebruik van een UV-lamp om de hars uit te harden, zodat de voorruit weer helemaal in orde is.

Is uw voorruit gecoat? Dan is de autoruit repareren iets waar haast bij gemaakt moet worden. Wanneer er vocht bij de aluminium coating op de binnenste laag van de ruit komt, gaat het aluminium oxideren en ontstaat er een witte vlek rond de ster. Laat u de autoruit repareren wanneer er al vocht bij de coating gekomen is, dan blijft de witte vlek gewoon in de ruit zitten. Zit deze in het zichtveld van de bestuurder, dan wordt de auto afgekeurd tijdens de apk. De kosten van een nieuwe autoruit zijn veel hoger dan de autoruit repareren wanneer er ‘slechts’ een ster in de ruit zit.  

Kunt u zelf de autoruit repareren?

Een sterretje in gelaagd glas moet behandeld worden met kunsthars. Hoewel er tegenwoordig producten zijn die u zelf kunt gebruiken, is het de vraag of dit lonend is. De kosten die u bespaart door zelf aan de gang te gaan met een spuitbus met kunsthars zijn relatief laag én u krijgt geen garantie op de reparatie van de autoruit. Wordt de autoruit gerepareerd door een specialist, dan krijgt u wél garantie op het werk immers. 

Daarnaast dekt de autoverzekering vaak de kosten voor een autoruit reparatie wanneer u meer dan alleen de verplichte WA-verzekering heeft. Daarbij rekenen de meeste verzekeraars geen eigen risico wanneer u kiest voor een ruitreparatie en niet wacht tot de ruit vervangen moet worden. De voorruit vervangen zonder eigen risico is namelijk niet mogelijk, tenzij het eigen risico kwijtgescholden wordt door het bedrijf dat de autoruit vervangt. 

Is de autoruit repareren niet langer mogelijk?

Wanneer de ster groter geworden is, bestaat het risico dat de autoruit repareren niet meer mogelijk is. De ruitschade is dan te groot geworden om te repareren met kunsthars. Een ster in de voorruit kan verder barsten door plotselinge temperatuurverschillen of bijvoorbeeld door opgehoopt vocht in de ster dat bevriest en uitzet. Wanneer ruitreparatie niet meer mogelijk is, moet de autoruit vervangen worden. Dit hoeft niet altijd veel geld te kosten. Voor alle automerken en -modellen zijn after market autoruiten beschikbaar die net zo goed zijn en die veel minder geld kosten. Het loont daarom zeker om even op zoek te gaan naar een professioneel voorruit vervangen.