Wat is het verschil tussen een lithium accu en een lood accu voor mijn scooter?

Wat is het verschil tussen een lithium accu en een lood accu voor mijn scooter?

december 12, 2022 0 Door admin

Ben jij van plan een scooter aan te schaffen en ben je druk bezig met het uitzoeken van welk merk en welk soort scooter? Dat snappen wij! Het is belangrijk dat je de scooter van je dromen uitkiest en hier ook tijd in steekt. Een scooter is natuurlijk een flinke investering! Naast het bezig zijn met het uitzoeken van de scooter, is het ook handig om te kijken of je een lithium of een lood accu in je scooter hebben wil. Maar wat is het verschil tussen een lithium en lood accu? Dat lees je hier:

De verschillen:

Een lithium accu heeft een veel grote beschikbare bruikbare capaciteit. Bij een lithium accu kan er meer dan 100% van de nominale capaciteit gebruikt worden. In tegenstelling tot een lood accu. Bij een lood accu kan er maar 30 tot 50 % verbruikt worden. Dit is dus al het eerste flinke verschil. 

Ook gaat een lithium accu 3 tot 4 keer langer mee dan een lood accu. 

Beide accu’s hebben tijd nodig om te laden. Echter laadt de lithium accu veel sneller op dan een lood accu. Bij een lood accu is er een absorptie fase nodig om de laatste 20% van de capaciteit te laden. Als de accu van een loodaccu niet volledig ontladen kan worden, kan dit leiden tot ernstige gevolgen. Bij een lithium accu is dit niet zo. Als deze niet volledig ontladen is, is er geen enkel probleem!

Naar mate het kouder wordt verliezen beide accu’s capaciteit. Stel je voor dat het -20 graden Celsius is. Dan heeft de lithium accu nog een capaciteit van maar liefst 80%. Dat is ruim voldoende. De lood accu kampt dan met nog maar 30 % aan capaciteit en dit is echt veelte weinig. 

Voor meer info over de scooters en de accu’s kun je terecht bij scooter specialist Joey Schaar!

Welke kies ik?

Aan de verschillen hierboven te zien is dus over het algemeen de lithium accu een betere optie. Deze gaat langer mee en hierbij zijn de zaken beter geregeld. Echter is deze wel wat duurder dan een lood accu, maar als je een goedkopere lood accu aanschaft zul je uiteindelijk ook meer geld kwijt zijn aan reparaties en meer onderhoud. Het is dus een moeilijk, maar eigenlijk ook een makkelijke keus. Ga je voor kwaliteit met een duurder prijskaartje? Of voor wat minder kwaliteit en een goedkoper prijskaartje? Die keus ligt bij jou!